Desi studiile din trecut ale medicinei traditionale legau consumul de cafea cu hipertensiunea arteriala si accidentele cardiovasculare, se pare ca licoarea are proprietati cu totul benefice.
Doctorul Frank Hu de la Universitatea Harvard a studiat efectele consumului de cafea timp de 20 de ani si a descoperit ca oamenii care o consuma in mod regulat traiesc mai mult. Practic, acestia sunt mai putin predispusi la boli cardiovasculare si neurodegenerative, conform studiului initiat in 1976 ale carui cercetari au durat 20 de ani. Se pare ca si rata sinuciderilor este mai mica in randul consumatorilor de cafea, care nu sufera de depresii decat foarte rar, spre deosebire de cei care nu consuma.
Atat cofeina, cat si antioxidantii si ceilalti compusi activi ai cafelei ajuta la reglarea metabolismului, sunt benefici pentru ficat si mentin sistemul nervos sanatos, astfel ca si afectiuni precum boala Parkinson sunt rare in cazul consumatorilor. Doctorul Hu mentioneaza ca nu toti oamenii reactioneaza la fel la acesti compusi, insa celor mai multi le fac numai bine.
Ruxandra Patru